Nadwagę i otyłość śmiało
można zaliczyć do epidemii XXI wieku. Według raportu GUS „Zdrowie i ochrona
zdrowia w 2011 r.” nadwagę lub otyłość ma 54% ogółu dorosłych Polaków, z czego
64% to mężczyźni, a 46% kobiety. Jak wykazują badania epidemiologiczne,
częstość występowania nadwagi i otyłości wzrasta wraz z wiekiem. Dzieje się tak
dlatego, że wraz z upływem lat zmniejsza się tempo przemiany materii, a więc
spada zapotrzebowanie na energię, ale pozostają upodobania do obfitego
jedzenia. Często też aktywność fizyczna schodzi na dalszy plan na rzecz
bardziej wygodnego, siedzącego trybu
życia. Otyłością nazywamy stan, w którym nadmierna ilość energii zostaje
zamieniona w tkankę tłuszczową. Stan ten nie do końca można nazwać chorobą,
można natomiast stwierdzić, że znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu
chorób, a także skraca życie.
Powszechnie przyjętym
parametrem służącym do określenia prawidłowej masy ciała jest wskaźnik BMI
(Body Mass Indeks). Oblicza się go na podstawie stosunku masy ciała i wzrostu
wg wzoru:
BMI (kg/m2) = masa ciała (kg):[wzrost (m)]2
Ocena stanu odżywiania
na podstawie wskaźnika masy ciała
·
BMI
< 18,5 – niedowaga
· BMI=18,5-24,5–prawidłowa waga
·
BMI
= 25 – 29,9 – nadwaga
·
BMI
> 30 otyłość
Rozróżnia się trzy
stopnie otyłości
·
BMI 30 – 34,9 – I stopień
·
BMI 35 – 39,9 – II stopień
·
BMI
40 – III stopień
W charakterystyce
otyłości bierze się pod uwagę rozmieszczenie w organizmie tkanki tłuszczowej.
Do rozpoznania typu otyłości służy tzw. wskaźnik WHR (Waist to Hip Ratio), który jest ilorazem obwodu tali do obwodu bioder. Wskaźnik WHR określa lokalizację nadmiaru tkanki tłuszczowej i pozwala wyróżnić dwa główne typy otyłości:
WHR = obwód w tali (cm) : obwód w biodrach (cm)
· Otyłość
brzuszną (androidalną), typu jabłko, związaną z
gromadzeniem tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej i górnej części ciała.
· Otyłość
pośladkowo – udowa (gynoidalna), o kształcie gruszki,
występuje częściej u kobiet.
Gdy
tkanka tłuszczowa rozmieszczona jest bardziej jednolicie, mówi się o otyłości określanej jako nadmierne równomiernie
otłuszczenie ciała.
Obwód tali należy
mierzyć na wysokości pępka. Obwód w biodrach na wysokości wystających krętarzy
większych (tj. wysokość spojenia łonowego).
O otyłości brzusznej świadczą wartości WHR:
- = lub > 1,0 dla mężczyzn (lub obwód tali powyżej 102 cm)
- = lub > 0,85 dla kobiet (lub obwód talii powyżej 88cm)
- < 0,1 dla mężczyzn
- < 0,85 dla kobiet
Otyłość stanowi
zagrożenie dla zdrowia a w szczególności otyłość brzuszna. Wiąże się ona z
występowaniem charakterystycznych dla niej zaburzeń:
- cukrzyca typu 2 (90% osób z tym typem cukrzycy to osoby otyłe),
- zaburzenia lipidowe , wysoki poziom trójglicerydów, obniżenie poziomu tzw. dobrego cholesterolu (HDL),
- nadciśnienie tętnicze,
- zaburzenia krzepliwość krwi, skłonność do powstania zakrzepów,
- zaburzenia pracy serca,
- kamica pęcherzyka żółciowego,
- choroba zwyrodnieniowa stawów, zwłaszcza kończyn dolnych.
Wśród przyczyn powstania otyłości (około 60%)
wymienia się wpływ czynników środowiskowych, zależnych od nas (nieprawidłowe
nawyki żywieniowe, niewłaściwy dobór pokarmów w diecie, mała aktywność
fizyczna). Inne przyczyny to czynniki genetyczne (mutacje genów związanych z
regulacją pobierania energii z pożywienia, nieprawidłowa aktywność enzymów
odpowiedzialnych za gospodarkę węglowodanową i tłuszczową). Czynniki
farmakologiczne związane są z przyjmowaniem niektórych leków
(przeciwdepresyjne, neuroleptyki, przeciwpadaczkowe, kortykosterydy). Do
zaburzeń endokrynologicznych mających związek z otyłością należą: niedoczynność
tarczycy, przytarczyc, zespół Cushinga, zespół policystycznych jajników,
hiperinsulinizm. Stres, zaburzenia nastroju (depresja) mogą przyczyniać się do
zwiększonego spożywania posiłków na zasadzie chwilowej przyjemności,
oddalającej problemy na dalszy plan. Osoby z genetyczną predyspozycją do
otyłości, wcale nie muszą być grube. Powinny jednak bardziej zwrócić uwagę na
kaloryczność swoich posiłków i dbać o dostateczną aktywność fizyczną.
Zapotrzebowanie na
energię z pożywienia jest kwestią indywidualną, zależną od: płci, wieku, stanu
fizjologicznego, wzrostu, budowy ciała oraz aktywności fizycznej. Całkowity
wydatek energii (CPM) w ciągu doby jest przeznaczony na funkcje organizmu,
takie jak:
- podstawową przemianę materii (PPM) – pochłania od 45% do 70% dziennego zapotrzebowania człowieka i jest przeznaczona na podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych (oddychanie, praca serca) w stanie spoczynku,
- aktywnością fizyczną – zużywa się na nią około 30% puli wydatkowanej energii, wykazuje dużą zmienność, zależną od stylu życi,a.
- metabolizowaniem pożywienia – energia (około 10%) niezbędna do procesu trawienia, wchłaniania i transportowania składników odżywczych.
- wzrostem organizmu, ciążą i laktacją.
Całkowita przemiana
materii (CPM) to suma wszystkich wydatków energetycznych człowieka, którą
ponosi podczas aktywności fizycznej. Dostarczenie swojemu organizmowi wraz z
pożywieniem ilości energii równej CPM gwarantuje zrównoważony bilans
energetyczny, a więc również utrzymanie stałej masy ciała.
Tabela. Zapotrzebowanie na kalorie (przy umiarkowanej aktywności fizycznej Pal= 1,75*)
Kobiety
|
|||||
Waga
|
19-30 lat
|
31-50 lat
|
51-65 lat
|
66-75 lat
|
>75 lat
|
45 kg
|
2050 kcal
|
2100 kcal
|
2050 kcal
|
1900 kcal
|
1850 kcal
|
50 kg
|
2200 kcal
|
2200 kcal
|
2100 kcal
|
1950 kcal
|
1900 kcal
|
60 kg
|
2400 kcal
|
2300 kcal
|
2200 kcal
|
2100 kcal
|
2050 kcal
|
70 kg
|
2700 kcal
|
2450 kcal
|
2300 kcal
|
2200 kcal
|
2150 kcal
|
80 kg
|
2950 kcal
|
2650 kcal
|
2500 kcal
|
2400 kcal
|
2350 kcal
|
Mężczyźni
|
|||||
50 kg
|
2550 kcal
|
2550 kcal
|
2300 kcal
|
2000 kcal
|
1900 kcal
|
60 kg
|
2850 kcal
|
2750 kcal
|
2500 kcal
|
2300 kcal
|
2200 kcal
|
70 kg
|
3050 kcal
|
2950 kcal
|
2700 kcal
|
2450 kcal
|
2350 kcal
|
80 kg
|
3350 kcal
|
3100 kcal
|
2800 kcal
|
2650 kcal
|
2550 kcal
|
90 kg
|
3600 kcal
|
3300 kcal
|
3000 kcal
|
-
|
-
|
Pal = 1,75 tj. aktywność
fizyczna na tym poziomie wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka nadwagi i
otyłości, oraz powstania chorób.
Zalecana ilość energii
jest wartością średnią, co oznacza, że nie musi być identyczna każdego dnia.
Powinna się natomiast bilansować w jednym tygodniu. Pozwala to uwzględnić
zmienny sposób żywienia i poziom aktywności fizycznej w różnych dniach.
Leczenie nadwagi i otyłości
Jest to proces powolny i
niełatwy, polegający na podjęciu w sposób rzetelny i długofalowy decyzji, nie
tylko o zmianie sposobu odżywiania, lecz
również o całkowitej zmianie stylu życia. Nasze założenia nie mogą trwać
miesiąc czy dwa. Tu chodzi o to, by trwale wypracować odpowiednie nawyki i
trwać w nich do końca życia. Filary naszych postanowień to: zdrowe, niskokaloryczne jedzenie i
odpowiednia ilość ruchu, dopasowana do naszego wieku i wydolności.
Czy jesteście na to
gotowi? Fakt, że czytacie ten tekst jest po części odpowiedzią.
Co należy zrobić?
Przy regulacji masy
ciała niezmiernie istotna jest ilość kalorii, jaką dostarczamy organizmowi wraz
z pożywieniem. Dobrze zbilansowana dieta to taka, w której bilans energetyczny
jest zerowy, tzn. ile energii spożywanej, jest równa zużytej, a BMI jest < od 25. Jest to cel, który chcemy
osiągnąć. Gdy wartość BMI przekracza 25 dobrze byłoby schudnąć. Przy nadwadze (BMI = 25 – 29,9) powinna wystarczyć
redukcja o 300 – 500 kcal na dzień, przy większej otyłości wartości muszą być
wyższe (500 – 1000 kcal). Ograniczenie (szczególnie przy dużej otyłości)
zawartości kalorii w pożywieniu powinno być skonsultowane z lekarzem
prowadzącym.
Aby mieć dietę odpowiednio
zbilansowaną, trzeba komponować posiłki oparte na piramidzie zdrowego żywienia.
Tabela. Piramida
żywieniowa
Posiłki powinny zawierać
wszystkie składniki niezbędne dla prawidłowej przemiany materii:
- energetyczne – głównie węglowodany i tłuszcze. Dostarczają energii potrzebnej do wszystkich funkcji życiowych (np. wytwarzania ciepła, trawienia).
- budulcowe – białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe. Budują nowe lub regenerują zużyte tkanki.
- regulujące – witaminy, składniki mineralne.
Wartość energetyczna
żywności zależy przede wszystkim od tego, ile zawiera tłuszczu. Do najbardziej
kalorycznej żywności zaliczamy produkty bogate w tłuszcz (np. oleje, masło)
oraz węglowodany (cukier rafinowany). Grupą żywności charakteryzującą się
najniższą kalorycznością są warzywa, natomiast owoce z uwagi na większą
zawartość cukrów mają wyższą wartość energetyczną.
Tabela. Ilość energii w
składnikach pokarmowych (1g)
Składniki (1 gram)
|
Kalorie (kcal)
|
Białko
|
4
|
Węglowodany
|
4
|
Tłuszcz
|
9
|
Błonnik
pokarmowy
|
2
|
Alkohol
etylowy
|
7
|
Zalecana proporcja
składników odżywczych w diecie przedstawia się następująco:
- białko – 10 -15% energii
- tłuszcze – 15 – 30% energii
- węglowodany – 55 – 65% energii
Gdy chcemy schudnąć,
należy spojrzeć krytycznie na swój dotychczasowy sposób odżywiania i zastanowić
się jak zmniejszyć ilość i kaloryczność przyjmowanych produktów. Można to
zrobić poprzez:
I. Ograniczenie produktów zbożowych w diecie (pieczywo, kasze, ryż, makarony, kluski)
I. Ograniczenie produktów zbożowych w diecie (pieczywo, kasze, ryż, makarony, kluski)
- mniej pieczywa o jedną kromkę (średnio 35 g) to redukcja około 80 kcal dziennie, odwie kromki to " oszczędność" to około 160 kcal,
- nakładając sobie 2 łyż. kaszy czy ryżu mniej to ograniczenie kalorii o około 55 kcal. Zmniejszenie o połowę porcji ryżu czy kaszy w torebce (1 torebka - 100 g), to mniej energii o 170 kcal.
- cztery średnie ziemniaki (około 300 g) to około 240 kcal, rezygnacja z 1 ziemniaka to około 60 kcal mniej.
III. Cukier i słodycze
- 1 łyż. cukru to 20 kcal. Przy 4 herbatach dziennie to dodatkowo 80 kcal więcej. Warto wziąźć pod uwagę stopniową rezygnację ze słodzenia, szczególnie gdy używa się więcej niż 1 łyż.
- słodycze to spora ilość energii, 1 delicja szampańska zawiera 44 kcal, 1 kostka czekolady - 22 kcal (nie tabliczka), herbatnik - 22 kcal. Można czasami sięgnąć po słodycze, ale powinny być one włączone w posiłek (drugie śniadanie, podwieczorek), a nie w tzw. międzyczasie. Najmniej kaloryczne jest ciasto drożdżowe - 1 kawałek 25 g to 74 kcal.
IV. Mięso i wędliny
Tabela. Porównanie zawartości tłuszczu, ilości kwasów
tłuszczowych oraz wartości energetycznej
w różnych gatunkach mięs.
Rodzaj mięsa
|
Zawartość
tłuszczu
w 100 g
produktu
|
Ilość
nasyconych
kwasów tłuszczowych
w 100 g
|
Wartość energetyczna
100 g
Produktu
|
Mięso
z piersi indyka bez skóry
|
0,7 g
|
0,22
|
84 kcal
|
Wołowina
klasa I nieścięgnista
|
2,1 g
|
1,02
|
107 kcal
|
Cielęcina,
sznyclówka
|
2,4 g
|
0,85
|
105 kcal
|
Mięso
z piersi indyka ze skórą
|
2,7 g
|
0,64
|
100 kcal
|
Cielęcina,
udziec
|
3,1 g
|
1,24
|
108 kcal
|
Mięso
z ud kurczaka bez skóry
|
6,0 g
|
1,48
|
125 kcal
|
Wołowina
klasa II
|
7,2 g
|
3,16
|
147 kcal
|
Wieprzowina,
schab
|
10,0 g
|
3,52
|
174 kcal
|
Mięso
ud kurczaka ze skórą
|
10,2 g
|
2,88
|
158 kcal
|
Wieprzowina,
łopatka
|
21,7 g
|
7,59
|
257 kcal
|
Wieprzowina,
karkówka
|
22,8 g
|
7,98
|
267 kcal
|
Jeśli zastosuje się
zamienniki w postaci produktów drobiowych, można znacznie obniżyć kaloryczność
posiłków, nie zapominając przy tym o różnorodności podczas przygotowywania
posiłków.
Tabela. Porównanie
wartości odżywczej wyrobów wieprzowych i drobiarskich.
Wędlina tradycyjna
|
Wartość energetyczna w
100 g
|
Wędlina drobiowa
|
Wartość energetyczna w
100 g
|
Kiełbasa
podwawelska
|
247 kcal
|
Kiełbasa mazurska z indyka
|
129 kcal
|
Kabanosy
wieprzowe
|
326 kcal
|
Kabanosy drobiowe
|
247 kcal
|
Szynka
wieprzowa
|
253 kcal
|
Szynka z piersi kurczaka
|
98 kcak
|
V. Mleko
i jego przetwory
Są
doskonałym źródłem wapnia, wybrać należy te z obniżoną zawartością tłuszczu.
Tabela.
Porównanie wartości energetycznej produktów mlecznych.
Ilość
|
Produkty „tłuste”
|
Wartość energetyczna
|
Produkty „chude”
|
Wartość energetyczna
|
0,5
|
Mleko 3,2%
|
305 kcal
|
Mleko o,5%
|
195 kcal
|
150 g
|
Jogurt
naturalny (3%)
|
102 kcal
|
Jogurt
niskotłuszczowy (1%)
|
73,5 kcal
|
100g
|
Ser biały
tłusty
|
175 kcal
|
Ser biały
chudy
|
99 kcal
|
150 g
|
Serek
granulowany
|
154,5 kcal
|
Serek
granulowany „light”
|
127,5 kcal
|
VI. Tłuszcze
Ograniczenie
spożycia tłuszczu jest ważne u każdej osoby z nadmierną masą ciała. Przy jego
spożywaniu należy zwrócić uwagę na zawarte w nich kwasy tłuszczowe. Mniej korzystne są tzw. nasycone kwasy
tłuszczowe, znajdują się one głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego
(tłuste mleko, sery, podroby, mięso wieprzowe, wołowe). Duża ich ilość może
przyczynić się do powstania miażdżycy. Nienasycone kwasy
tłuszczowe, omega 3, omega 6 (zawarte w rybach morskich, olejach
roślinnych, żółtkach jaj, nasionach soi, orzechach włoskich) są bardziej
pożyteczne dla zdrowia. Pamiętać należy jednak, że tłuszcze to najbardziej energetyczne pożywienie (1 łyżka
oleju to 12 g tłuszczu i 100 kcal, 1
łyż. majonezu posiada ok. 8 g tłuszczu – 72 kcal, 5 g masła na kromce chleba to ok. 33 kcal).
VII.
Alkohol
Często
nie jest kojarzony z energią, ale dostarcza go w sporych ilościach:
- duże piwo (500 g) - to 250 kcal
- kieliszek koniaku (40 g) - to 94 kcal
- kieliszek wina (100 g) - to 68 kcal
VIII. Warzywa i owoce
Najbezpieczniejszą
pod względem kaloryczności grupą produktów są warzywa. Są dobrym źródłem
witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów. Można ich jeść sporo,
zaleca się: pomidory, ogórki, brokuły, botwinę, cebulę, paprykę, kabaczek
kalafior, kapustę, rzodkiewkę, sałatę,
szpinak, szparagi. Bardziej kaloryczne są : buraki, marchewka, pietruszka,
również warzywa strączkowe, które są także dobrym źródłem białka roślinnego.
Można je stosować jako danie główne, zastępujące mięso. Zawierają:
- 100 g suchych nasion soi – 382 kcal,
- 100 g nasion fasoli – 288 kcal,
- 100 g nasion grochu – 293 kcal.
Owoce należą również do produktów
niskoenergetycznych, ale ze względu na
większą zawartość glukozy i fruktozy są bardziej kaloryczne od warzyw. To
również produkty zalecane w diecie odchudzającej.
Najzdrowsze są te „Programy odchudzające”, które
ograniczają ilość spożytych kalorii, ale nie robią tego przesadnie. Jeśli
kalorii będzie zdecydowanie za mało, organizm zamiast spalać, zacznie je
oszczędzać. A to znaczy, że waga stoi w miejscu. Jaki jest więc złoty środek?
· Dla kobiet - jest to dieta
redukcyjna o zawartości - 1200 kcal.
· Dla mężczyzn - zaś – 1500 – 1800 kcal.
Zasady :
Dieta powinna składać się z produktów
spożywczych ze wszystkich grup. Posiłki powinny zawierać węglowodany złożone
(przede wszystkim produkty zbożowe z pełnego ziarna), warzywa (pół kilograma na
dzień), oraz artykuły bogate w białko. Ważne jest wyrobienie nawyku jedzenia 4
– 5 małych posiłków w ciągu dnia. Najlepiej zaplanować je w odstępach około
trzygodzinnych, w tym ostatni nie później niż 3 – 4 godziny przed snem. Zbyt
dłubie przerwy między posiłkami mogą powodować napady głodu i niepowstrzymanego
apetytu. Wybieramy takie produkty, które nam smakują. Należy się powstrzymać
przed sięganie po jedzenie w przerwach, gdyby głód był bardzo dokuczliwy można
wypić wodę, dla lepszego smaku również z dodatkiem cytryny, herbatę ( 2 l
płynów dziennie).
Produkty zalecane:
- pieczywo razowe, pełnoziarniste, chrupkie, kasze gruboziarniste: gryczana i jęczmienna, owsiane żytnie musli naturalne bez cukru, ryż brązowy, makaron razowy i pełnoziarnisty,
- chude mleko i twaróg, jogurt naturalny, kefir oraz inne produkty mleczne do 2% tłuszczu,
- jaja gotowane,
- drób, ryby, wędliny: chuda wołowina, indyk i kurczak bez skóry,, cielęcina, chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak, leszcz), chude wędliny (szynka, polędwica),
- oleje, np. słonecznikowy, sojowy i rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie w niewielkich ilościach,
- świeże warzywa, najlepiej surowe, ziemniaki – gotowane, puree, pieczone bez dodatku tłuszczu,
- wszystkie owoce, ale w niewielkich ilościach,
- 6 – 8 szklanek płynów dziennie: woda mineralna, zielona i czerwona herbata, napary ziołowe, soki warzywne,
- potrawy gotowane w wodzie i na parze,
- dania duszone bez dodatku tłuszczu,
- pieczone w foli, na ruszcie, na grillu,
- zupy bez dodatku śmietany i mąki,
Do przyrządzania dań na
parze warto zakupić parowar, waga kuchenna będzie pomocna przy ustalaniu wagi
przygotowywanych produktów.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
kanapki z chleba razowego (2 małe kromki) z chudym twarogiem
(50 g), pomidor, suszone śliwki (4 szt.);
Drugie
śniadanie; sałatka z cykorii, gruszki, prażonego
słonecznika i sosem jogurtowym, 2 wafle ryżowe;
Obiad:
1/3 torebki kaszy jęczmiennej, pierś z indyka (120 g) pieczona w folii lub
gotowana na parze, pół brokułu gotowanego na parze, szklanka maślanki;
Podwieczorek:
koktajl truskawkowy;
Kolacja:
sałatka z jaja na twardo, czerwonej fasoli, ananasa i pora z sosem jogurtowym. Płyny - 2 l. na dobę.
Najskuteczniejszą dietą odchudzającą jest „MNIEJ JEŚĆ”. Zakłada harmonijną
utratę wagi bez efektu jo – jo. Nie jest trudna w zastosowaniu, trzeba jednak
dobrze rozplanować menu na każdy dzień tygodnia. Z czasem nabierzemy wprawy i
nie musimy za każdym razem liczyć kalorii.
Aby uniknąć efektu jo – jo, po zakończeniu
odchudzania (z oczekiwanym skutkiem), należy powolnie przejść do normalnej, ale
zbilansowanej diety, czyli takiej, która zapewni odpowiednią kaloryczność,
zgodnie ze swoją CPM. Osoby, które odchudzają się przez rok i dłużej, tracąc
0,5 – 1 kg miesięcznie, rzadko doświadczają efektu jo - jo.
W naszym
„Programie odchudzającym”
nieodłącznie powinna mieć miejsce aktywność fizyczna. Dobrze jest wybrać taką,
która sprawia nam przyjemność i satysfakcję, trwającą co najmniej 30 min., 3-4
razy w tyg. Mile widziane wsparcie i
doping ze strony najbliższych, (w razie potrzeby porada u lekarza, dietetyka czy psychologa).
Przykłady 30 min. aktywności fizycznej i ich
koszt energetyczny dla osób o wadze 70 – 90 kg:
- Spacer na odległość ok. 3km – 140/170 kcal
- Jogging, dystans ok. – 4km – 280/345 kcal
- Bieg, dystans ok. 5km – 365/450 kcal
- Pływanie rekreacyjne – 210/260 kcal
- Jazda rowerem, dystans ok. 10km – 280 – 345 kcal
- Siłownia, średnie obciążenie – 280 -345 kcal
- Aerobik, szybkie tempo – 245 -300 kcal
Sięgając po jakiekolwiek
preparaty wspierające odchudzanie, które można kupić bez recepty, pamiętać
należy, że mogą one być jedynie pomocą, dodatkiem do podjętych przez ciebie
postanowień, co do zmiany stylu życia, w żadnym wypadku natomiast nie mogą ich
zastąpić.
Dobra motywacja, upór i
wiara w swoje postanowienia to klucz do
naszego sukcesu.
Bo schudnąć to jest bardzo duże osiągnięcie.
Bo schudnąć to jest bardzo duże osiągnięcie.
Życzę powodzenia na tej
drodze.
Piśmiennictwo
– na stronie „Najczęstsze dolegliwości wieku 50 plus”
Tabele: H.Kunachowicz i wsp.:Tabele Wartości Odżywczej. W-wa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz